خانه / اخبار و رویدادها / همایش میرزا احمد داواشی بە میزبانی دانشگاه کردستان برگزار شد

همایش میرزا احمد داواشی بە میزبانی دانشگاه کردستان برگزار شد

همایش میرزا احمد داواشی بە میزبانی دانشگاه کردستان برگزار شد

صبح چهارشنبە ۱۹ اردیبهشت ماه، همایش یک‌روزه میرزا احمد داواشی، از سلسله رویدادهای میراث معنوی ایران طی مراسمی با حضور مسئولین اداری، روسا و اساتید دانشگاە و جمع کثیری از اهل قلم و فعالان فرهنگی و ادبی، در تالار مولوی دانشکدە ادبیات و علوم انسانی دانشگاه کردستان برگزار شد.

مراسم افتتاحیه همایش پس از تلاوت قرآن، پخش سرود ملی و تیزر برنامە، با سخنرانی دکتر مظفری معاونت پژوهشی دانشگاه آغاز شد. وی بە نمایندگی از رئیس دانشگاه ضمن خیرمقدم بە مهمانان، از ضرورت اجرای همایش‌ها و برنامه‌های فرهنگی در دانشگاه سخن راند. وی در خصوص ویژگی نسل سوم دانشگاه بیان داشت: در نسل سوم دانشگاه ارتباط و تبادل فرهنگی هیات علمی و پژوهش های دانشگاهی با مردم و اقشار مختلف جامعه لازم و ضروری قلمداد شده است، همایش ملی میرزا احمد داواشی نیز در همین راستا بوده است. وی در بخشی دیگر از سخنرانی خویش اذعان داشت: من از بچگی با این شاعر بلند آوازه آشنایی داشتم و در مجلس شعرخوانی زنده یاد احمد داواشی شرکت داشتم، به حقیقت این خانواده اهل عرفان و ادب و شعر بوده اند.

دکتر مظفری ضمن قرائت شعری از این شاعر اظهار داشت: خورشیدنما خانم خواهر این شاعر بزرگ هم جزو مشاهیر و نامداران است که اگر شرایط فراهم می شد بدون شک یکی از بزرگانی چون مستوره اردلان بود. دکتر مظفری در پایان از اساتید و محققین پژوهشکدە کردستان شناسی بە عنوان برگزارکنندە این همایش تشکر کرد.

دکتر یادگار کریمی رئیس پژوهشکده کردستان شناسی دانشگاه کردستان در آیین گشایش همایش ملی میرزا احمد داواشی گفت: مفتخریم کە امروز بانی برگزاری همایش میرزا احمد داواشی در دانشگاه کردستان هستیم، این همایش نخستین برنامە سلسله رویدادهای میراث  معنوی ایران در این دانشگاه است.

وی درباره ایدە برگزاری این همایش افزود: پس از بررسی های بعمل آمده متوجه شدیم که این شاعر بلند آوازه در مناطق کردنشین خارج از جغرافیای اورامانات و بخشهایی از استان کردستان چندان شناخته شده نیست، و ضروری است کە بیشتر بە چنین شاعران و ادیبان گمنامی پرداختە شود.

رئیس پژوهشکده کردستان شناسی اضافه کرد: با وجود اشعار نغز و پر معنی از موضوعات و زمینه های مختلف تاریخی، اجتماعی و فرهنگی، سوال اینست که چرا بایستی چنین شاعری در سطح منطقە ای و حتی ملی تا این اندازە ناشناس باشد. وی ضمن تاکید بر برگزاری چنین همایش هایی در سطح ملی اذعان داشت: حفظ زبان و ادبیات کردی با کنج عزلت گزینی شخصیت ها و ادیبان ممکن نخواهد بود،  لازم است ما کنشگران فرهنگی در ارائه و شناسایی شخصیت ها و بزرگان علم و ادب این مناطق روش های جدید ارائه را بیابیم.

کریمی در بخش دیگر از سخنان خویش تصریح نمود: زبان دیالوگ از طریق و کانال فرهنگ و هنر بهترین روش برای ارائه و معرفی شخصیت ها علمی و فرهنگی این مناطق است.

وی با اشاره به اهمیت زبان دیالوگ به عنوان قاعده بازی در دنیای امروز، بیان داشت: در حال حاضر زبان دیالوگ ما با ترجمه رمان های بختیار علی و اشعار شیرکو بیکس صورت می پذیرد کە این فضا از امکان گسترش و بهرەمندی از ظرفیت چهره‌های دیگر  برخوردار است. میرزا احمد داواشی از شاعرانی است کە با ظرفیت شعری و ادبی بالای خود، امکان حضور در مجامع ادبی ایران زمین را دارد.

یادگار کریمی در پایان خاطر نشان کرد: در مدت زمان کمتر از یک سال، دو کنفرانس ملی هورامان شناسی و میرزا احمد داواشی از سوی پژوهشکده کردستان شناسی دانشگاه کردستان برگزار شده است، کە این کاری ماندگار و شایستە تقدیر است. لذا از حسن نظر ریاست دانشگاه کردستان و همراهی‌اشان در برگزاری این مراسم سپاسگزاریم.

دکتر محمد علی سلطانی

دکتر محمد علی سلطانی محقق و پژوهشگر نامی کرد به عنوان سخنران ویژه همایش ملی میرزا احمد داواشی گفت: دریچه ای که کردستان شناسی دانشگاه کردستان به روی فرهنگ و ادبیات کردی باز کرده است بسیار مهم و تاثیرگذار بود و مثل بال برای رشد فرهنگ این منطقه عمل می کند.

وی افزود: ویتگنشتاین فیلسوف نامی در خصوص زبان می گوید که دایره جهان من زبان من است، با محاصره اجتماع بدون شک زبان هم محاصره و در خطر قرار خواهد گرفت. پژوهشگر عرصه تاریخ در خصوص میرزا احمد داواشی اذعان داشت: لازم است جغرافیا و محیط زندگی و رویدادهای دوره وی به نحو علمی کنکاش شود، تا نامداری و تاثیرگذاری وی برای عموم مردم معلوم شود.

ایشان در خصوص ویژگی های شاعران اینچنین گفت: یکی از مهترین خصیصه های شاعران خیال و احساس شاعرانگی است البته خیال نباید مجرد باشد، شاعر بایستی دستاوردها و مضمون داستان ها را بشناسد آنها را بزرگ کند  و همچون فردوسی که در اشعار خود از داستان‌ها استفاده کرد آنها را بکار گیرد.

وی در خصوص شخصیت میرزا احمد داواشی بیان داشت: شخصیت میرزا احمد بنا به ویژگی اجتماعی و در میان مردم بودن وی، از ماندگار بسیار زیادی برخوردار است.

دکتر سلطانی شباهت های زبان فارسی و کردی ره به خون و گوشت تشبیه کرد و گفت: این دو زبان و ادبیات از همدیگر جدا نیستند.

ایشان مراکز تمدنی دوره زمان احمد داواشی را تهران بغداد و آنکارا قلمداد نمود و اذعان داشت: میرزا احمد داواشی به منظور بهره‌مندی از افکار و اندیشه های ادبیان و انديشمندان آن دوره به تهران عزیمت نمود با ادیبان آن دوره آشنا شد.

گفتنی است بخش علمی و ارائە مقالات همایش با حضور بیش از ۳۰ پژوهشگر و منتقد، در خلال ۱۰ پنل برگزار شد، کە در این پنل‌ها اشعار و سروده‌های میرزا احمد داواشی از منظر زیبایی‌شناسی شعری، بازخوانی و بازنمایی وضعیت تاریخی، روایت‌ شناسی شعری، اجتماعیات در شعر، واژه‌شناسی و زبان شعری، ژانرهای شعری و تحلیل محتوای کمی و کیفی بررسی شد.

درباره‌ی خانه کتاب کُردی

همچنین ببینید

ڕاپۆرتی ئێوارە کۆڕەکەی کومیتەی ئەدەبی “ڕۆژەڤ”

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *