خانه / اخبار و رویدادها / حضور کتابفروشان در نمایشگاه کتاب موجب رونق صنعت نشر می‌شود

حضور کتابفروشان در نمایشگاه کتاب موجب رونق صنعت نشر می‌شود

حضور کتابفروشان در نمایشگاه کتاب موجب رونق صنعت نشر می‌شود

محمدحسین ظریفیان یگانه بیان کرد: حضور بیش از ۲۰۰ کتابفروش را در نمایشگاه کتاب سی‌وچهارم شاهد هستیم و همین مسئله به رونق نشر، کمک جدی می‌‌کند.

محمدحسین ظریفیان یگانه؛ مدیرکل دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی و مشاور رئیس نمایشگاه کتاب سی‌وچهارم در گفت‌وگو با ستاد خبری سی‌وچهارمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب، تهران درباره وضعیت صنعت نشر در ایران بیان کرد: اگر بخواهیم صنعت نشر ایران را به لحاظ سخت‌افزاری بررسی کنیم باید گفت باتوجه به پیشرفت‌‌هایی که در سال‌‌های اخیر میان کشورهای جهان صورت گرفته ما هم پیشرفت‌‌ کرده‌ایم. هرچند به‌واسطه تحریم‌‌های ظالمانه‌، بیگانگان تلاش کردند ما را از فناوری‌‌های نشر جدید محروم کنند. 

 

وی با بیان این که در حوزه نرم‌افزاری، صنعت نشر به مولفه‌‌های مختلفی وابسته است، توضیح داد: یک مولفه مربوط به حوزه ناشران است. حوزه ناشران را اگر به دو دسته کلی دولتی و خصوصی تقسیم کنیم، طبیعی است که حاشیه سود برای ناشران خصوصی اهمیت بیشتری دارد؛ چون در هر حال آن‌ها خودشان را اداره می‌‌کنند. کسب‌وکار در این شرایط کار آسانی نیست. ناشران دولتی ما به‌طور طبیعی با حاشیه سود کمتر باز هم حمایت دولتی‌‌ را دارند. با همه این اوصاف، به نظر می‌‌رسد ما نیاز کیفی داریم که ناشران ما چه دولتی و چه غیردولتی به سمت حرفه‌ای شدن پیش بروند و  اصول کار نشر را بشناسند. یک ناشر باید به بخش‌‌های مختلف مسلط باشد. 

 

ظریفیان یگانه ادامه داد: به لحاظ توزیع محتوایی هم چالش جدی داریم. پدیدآورنده، نویسنده، مترجم، ویراستار و بخش‌‌های مختلف حوزه محتوا توجهی به نیاز‌‌ها نمی‌‌کنند یا کمتر توجه می‌‌کنند. حوزه نشر حتما نیاز به نیازسنجی دارد؛ یعنی قشر فرهنگی ناشر و نویسنده، قشر منفعل نیستند، بلکه قشر فرهیخته جامعه هستند که تاثیر خود را می‌گذارند. 

 

وی افزود: نیازسنجی در کنار تولید کتاب بسیار مهم است. باید روی این مسئله توجه ویژه‌ داشته باشیم. نمایشگاه کتاب باید در حوزه افزایش فرهنگ کتابخوانی فارغ از اینکه یک زمینه برای خرید کتاب است، اثربخش باشد. محیط نمایشگاه به‌تنهایی مردم را به سمت کتاب سوق می‌دهد.

 

محمدحسین ظریفیان یگانه در خصوص چالش‌‌ها و فرصت‌‌های نمایشگاه کتاب سی‌وچهارم گفت: موضوع معیشت و گرانی کتاب یکی از چالش‌‌هایی بود که در نمایشگاه کتاب به چشم میخورد. باید طوری برنامه‌ریزی شود که توان مالی مردم بالا رفته و بی‌دغدغه کتاب بخرند. از طرفی، ناشران ما یک دوره بدی را در ایام کرونا پشت سر گذاشتند و خوشبختانه نمایشگاه فیزیکی امسال باعث فروش ناشران در هر دو بخش مجازی و فیزیکی شد که برای آن‌ها رضایت‌بخش بود.

 

مشاور رئیس نمایشگاه کتاب سی‌وچهارم در ادامه بیان کرد: حضور بیش از دویست کتابفروش را در نمایشگاه کتاب سی‌وچهارم شاهد هستیم و همین مسئله به رونق نشر، کمک جدی می‌‌کند. شبکه توزیع کتاب، ناظر و قائم به کتابفروشان است و کتابفروشان خیلی بیشتر از این باید حمایت شوند.

 

وی با اشاره به فعالیت‌های فرهنگی نمایشگاه کتاب سی‌وچهارم ادامه داد: در حوزه محتوایی هم بیش از پانصد نشست در این دوره از نمایشگاه برگزار شده یا در حال برگزاری است که این نشست‌‌ها به‌طور قطع پرمحتوا، مفید و اثربخش هستند‌. شخصیت‌‌های برجسته و اهل فضل و صاحب‌نظران در این نشست‌‌ها حضور پیدا کردند و از این لحاظ، نسبت و ارتباطی جدی بین شهروندان و عموم مخاطبان و فرهیختگان و نخبگان جامعه ایجاد می‌‌کند. 

 

ظریفیان یگانه با اشاره به اینکه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بخش‌‌های مفصلی را هم تدارک دیده، مطرح کرد: رویکردهای محتوایی جزو اولویت‌‌های فکری و فرهنگی جامعه است. حمایت از ناشرانی که در این دوره آثار فاخری تولید و رونمایی‌‌های متعدد کردند از جمله برنامه‌هاست. نفس وجود رهبر معظم انقلاب(مدظله العالی) و دیدار سه‌ساعته ایشان هم برای مسئولان و هم مردم پرمعنا و الهام‌بخش بود. از این لحاظ به نظر می‌‌رسد نمایشگاه سی‌وچهارم نقطه‌عطفی در نمایشگاه‌‌های سال‌‌های اخیر کتاب بوده است. 

 

مدیرکل دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی در پایان گفت: رونمایی از سامانه تسهیلات ناشران و کتابفروشان نیز در نمایشگاه کتاب سی‌وچهارم اتفاق مبارکی بود. این سامانه می‌‌تواند ظرفیت‌‌های خوبی را ایجاد کرده و امکانات خوبی را در اختیار فعالان صنعت نشر قرار دهد. طبق بند ج ماده ۹۲ قانون ششم برنامه دولت مکلف شده بود که یک سری تخفیف‌‌ها در حامل‌‌های انرژی و تعرفه‌‌های پستی و ساخت‌وسازی را برای ناشران ایجاد کند. این موضوع معطل مانده بود که در این دوره انجام شد. این مسئله به بهای تمام‌شده کتاب نیز کمک زیادی می‌کند. امیدوارم اقتصاد نشر ما با این اقدامات رونق بیشتری پیدا کند. 

 

سی‌وچهارمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از ۲۰ اردیبهشت آغاز به کار کرده و  تا ۳۰ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۲ در مصلی امام خمینی (ره) و همزمان به‌صورت مجازی در ketab.ir ادامه دارد.

درباره‌ی خانه کتاب کُردی

همچنین ببینید

ژمارەی نوێی گۆڤاری دیوان بڵاوكرایەوە

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *