خانه / اخبار و رویدادها / بهره‌برداری از ۲۱ باب کتابخانه در ایام هفته کتاب

بهره‌برداری از ۲۱ باب کتابخانه در ایام هفته کتاب

بهره‌برداری از ۲۱ باب کتابخانه در ایام هفته کتاب

محمدرضا هراتی، معاون توسعه کتابخانه‌ها و ترویج کتابخوانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در نشستی با اهالی رسانه ضمن تشریح ویژه برنامه‌های نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور همزمان با هفته کتاب از افتتاح ۲۱ باب کتابخانه شامل ۳ کتابخانه سیار خبر داد.

به گزارش خانه کتاب کردی به نقل از ستاد خبری سی‌ویکمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، به منظور تشریح ویژه‌برنامه‌های نهادکتابخانه‌های عمومی کشور در سی‌ویکمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، نشست محمدرضا هراتی، معاون توسعه کتابخانه‌ها و ترویج کتابخوانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با اصحاب رسانه در کتابخانه هدهد سفید برگزار شد.

انتقال پیام مقاومت از طریق قصه‌گویی در هفته کتاب

محمدرضا هراتی ضمن تسلیت شهادت مردم غزه بیان کرد: بی‌شک رژیم صهیونیستی در تداوم جنایات ننگین و هولناک خود در حق ملت فلسطین و کشتار کودکان و زنان و حمله به بیمارستان‌ها، با ارتکاب این جنایت ددمنشانه، خوی درندگی و وحشیانه خود را به رخ همه جهانیان کشید و نشان داد که کوچک‌ترین پایبندی به اصول و قواعد حقوق بین‌المللی ندارد. ما باید دلایل این نسل‌کشی را به فرزندانمان منتقل کنیم و اینجا نقش کتاب، مطالعه، اطلاعات و دانش برجسته می‌شود. بر این اساس یکی از برنامه‌های ما در هفته کتاب، طراحی قصه‌ای متناسب با اقتضائات روان‌شناختی کودک با موضوع فلسطین، مقاومت و مدافعین حرم بوده است که طی این ایام توسط کتابداران قصه‌گوی ما در کتابخانه‌ها برای کودکان اجرا خواهد شد. ان‌شاءالله همگی ما بتوانیم در انتقال این پیام و واقعیت به وسیله کتاب و اطلاعات به فرزندانمان، آنها را نسبت به این ظلم و جنایت آگاه کنیم.

اجرای طرح ویژه کتابت قرآن در ایام هفته کتاب

وی ادامه داد: همانطور که مستحضرید ۲۳ تا ۳۰ آبان ماه به عنوان هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران و ۲۴ آبان ماه به نام مفسر قرآن کریم، علامه سیدمحمدحسین طباطبایی، روز بزرگداشت «کتاب، کتابخوانی و کتابدار» نام گرفته است. با توجه به اینکه اولین کتاب ما قرآن است، تاکنون چند فعالیت خوب فرهنگی حول محور این کتاب مقدس انجام شده که در هفته کتاب نیز تداوم خواهد داشت. در این ایام طرح ویژه کتابت قرآن، که سنت امیرالمؤمنین(ع) بوده است، تحت نظر مجموعه محافل قرآنی نهاد کار خود را آغاز می‌کند و ان‌شاءالله خروجی این طرح انتشار دو یا سه نسخه از قرآن خواهد بود. مراحل بعدی این طرح، تذهیب توسط اعضای کتابخانه‌های عمومی است که در آینده انجام خواهد شد.

او همچنین عنوان کرد: ارتقای فرهنگ در جامعه‌ای ملموس است که کتاب و کتابخوانی نقش پررنگی در آن داشته باشد و لازمه تحقق این امر همکاری تمامی دستگاه‌ها، نهادها و همراهی آحاد جامعه است. در این راستا با پیگیری‌های دبیرکل محترم در این دوره از جشنواره فیلم فجر، پس از بررسی فیلم‌ها جایزه‌ای در بخش تجلی اراده ملی به یکی از فیلم‌ها که نگاه ویژه‌ای به موضوع کتاب و فضای مطالعه داشت اهدا شد.

رویکرد نهاد روی آوردن به فعالیت‌های خلاقانه بوده است

معاون توسعه کتابخانه‌ها و ترویج کتابخوانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور رویکرد نهاد را روی آوردن به فعالیت‌های خلاقانه دانست و گفت: وقتی با کتاب رفیق می‌شویم که وارد زندگی‌مان شود و این زمانی اتفاق می‌افتد که کتاب در هر قالبی به ما در حل مشکلاتمان کمک کند. همایش بین‌المللی کتابخانه‌های عمومی و کسب‌وکارهای کوچک، کار جذابی بود که در این راستا انجام شد؛ در این همایش ما میزبان میهمانان خارجی به صورت برخط بودیم و شخصیت‌های این حوزه از ۵ کشور برزیل، روسیه، مالزی، ترکیه و هند را میزبانی می‌کردیم. این عزیزان از دستاوردهای کتابخانه‌ای و فرهنگی جمهوری اسلامی بازدید کردند و تصویری به یادماندنی با خود به همراه بردند؛ بعضی آرزو می‌کردند که ای کاش نهاد کتابخانه‌های عمومی در کشورشان وجود داشت و بعضی مشتاق به تداوم تعاملات و الهام گرفتن از فعالیت‌های حوزه کودک کتابخانه‌های عمومی بودند.

وی با ارائه توضیحاتی در خصوص مجموعه هدهد سفید، گفت: هدهد سفید نامی تجاری است که در دل نهاد کتابخانه‌ها شکل گرفت. این مجموعه در حال حاضر شامل ۴ رکن است که عبارتند از: کتابخانه‌های ویژه کودکان هدهد سفید؛ کتاب هدهد سفید؛ جشنواره نشان هدهد سفید (که طی آن کتاب‌ها توسط کودکان ارزیابی و برترین‌ها معرفی می‌شود) و در نهایت برنامه تلویزیونی هدهد سفید.

توسعه عدالت فرهنگی و دسترسی آسان به کتاب سرلوحه کار ما است

او در بخش دیگری از سخنان خود مطرح کرد: سال گذشته با حضور رئیس محترم جمهوری در برنامه روز بزرگداشت کتاب، کتابخوانی و کتابدار ما از صحبت‌های ایشان وام گرفتیم و شعار توسعه عدالت فرهنگی و دسترسی آسان به کتاب را سرلوحه کار خود قرار دادیم. دولت سیزدهم در تحقق این شعار به طور جدی گام برداشته و در این خصوص نسبت به نهاد توجه ویژه داشته است. حمایت شخص رئیس جمهور محترم از حوزه فرهنگ و کتابخانه‌های عمومی و دستور حل مشکلات کتابخانه‌های عمومی، تخصیص اعتبار در سفرهای استانی در کنار حمایت‌های مستقیم وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی، حضور در کتابخانه‌های عمومی در سفرهای استانی، ارتباط با اعضای محترم هیئت دولت در حل مسائل کتابخانه‌های عمومی، نهضت تکمیل و بهره‌برداری از کتابخانه‌های مرکزی استان‌ها، توسعه کتابخانه‌های سیار به نحوی که از ابتدای انقلاب تا سال ۱۴۰۰، ۳۰ دستگاه کتابخانه سیار داشتیم و در ۲ سال اخیر بیش از ۲۵ کتابخانه افتتاح شد که گواه عرایض بنده است.

روح اصلی کتابخانه، کتابدار عزیز، دلسوز و متخصص ما است

هراتی ادامه داد: در سال‌های اخیر تلاش‌های بسیاری در جهت تعریف خدمات نوین، بهینه‌سازی، گسترش و ارتقای خدمات برای اقشار مختلف جامعه انجام شده که نمود عینی آن‌ها، در کتابخانه‌های تازه بهره‌برداری شده قابل مشاهده است و این فرایند در بازطراحی و بهینه‌سازی کتابخانه‌های عمومی موجود نیز دنبال خواهد شد. در حال حاضر در کتابخانه‌های‌ مرکزی ما نزدیک به ۶۰ خدمت ارائه می‌شود و اینها تنها با تلاش کتابداران دلسوز و متخصص ما به نتیجه می‌رسد که با روح خود به کتابخانه جان می‌بخشند. ما معتقدیم روح اصلی کتابخانه، کتابدار عزیز، دلسوز و متخصص ما است که در خط مقدم، نقش اصلی را در پیشبرد امور برعهده دارد.

در قانون نهاد، بودجه‌ای برای خرید کتاب دیده نشده است

معاون توسعه کتابخانه‌ها و ترویج کتابخوانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با اشاره به اقدامات نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور از هفته کتاب سال گذشته تاکنون، گفت: در راستای توسعه عدالت فرهنگی، از سال گذشته دو کتابخانه مرکزی به مجموعه کتابخانه‌های مرکزی ما اضافه شده است. در حوزه امانت کتاب ۴۰ درصد و در حوزه عضویت ۲۶ درصد رشد داشته‌ایم و این امر نشان می‌دهد طی این مدت ما میزان خدماتمان را افزایش داده‌ایم. در حال حاضر موجودی کتاب ما در کتابخانه‌های عمومی نزدیک به ۵۰ میلیون نسخه است. این در حالی است که در قانون نهاد، بودجه‌ای برای ساخت کتابخانه و علاوه بر آن، بودجه‌ای برای خرید کتاب نداریم؛ با این وجود همکاران ما در معاونت اداری و مالی و معاونت توسعه، برای روزآمدسازی منابع کتابخانه‌ها متناسب با زیست‌بوم منطقه بسیار تلاش کردند.

ویژه‌برنامه‌های نهاد در هفته کتاب/ بهره‌برداری از ۲۱ باب کتابخانه شامل ۳ کتابخانه سیار

وی در ادامه به برنامه‌های نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در ایام سی‌ویکمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران پرداخت و گفت: حضور مدیران‌کل استانی در نماز جمعه استان‌ها و شهرستان‌ها و ارائه گزارش‌هایی در زمینه مدیریت خود؛ مراسم تجدید میثاق با آرمان‌های امام(ره) در بیستم آبان ماه با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مجمع ناشران انقلاب اسلامی؛ فراخوان ششمین دوره جشنواره بین‌المللی کارتون کتاب؛ بخشودگی جرایم دیرکرد؛ عضویت رایگان در کتابخانه‌های عمومی؛ پویش «اهدای کتاب، اهدای دانایی»؛ فراخوان جشنواره سرود با موضوع کتاب، کتابخانه، کتابخوانی و کتابدار با استفاده از ظرفیت محافل ادبی؛ نشست تخصصی با موضوع «کتاب‌سازی»؛ بازدید مدارس، دانشگاه‌ها و مراکز فرهنگی و پژوهشی از کتابخانه‌های مرکزی؛ پویش «کتاب‌خون» با همکاری سازمان انتقال خون ایران؛ فراخوان دومین دوره جشنواره کتاب‌خوان و رسانه؛ اختتامیه دومین دوسالانه نشان هدهد سفید؛ انتشار جلد هفدهم کتاب هدهد سفید و فراخوان جشنواره ایده‌های برتر ترویج کتابخوانی برخی از برنامه‌های نهاد در هفته کتاب خواهد بود.

او ادامه داد: در ایام هفته کتاب ۲۱ کتابخانه افتتاح می‌شود که از این تعداد ۱۶ مورد افتتاح و ۵ مورد بازگشایی، جابه‌جایی، بازطراحی و توسعه خواهد بود که ۵ مورد آن در شهرهای فاقد کتابخانه انجام می‌شود. از این تعداد ۳ دستگاه کتابخانه سیار در استان‌های سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی و قزوین به بهره‌برداری خواهد رسید. با این بهره‌برداری‌ها بیش از چهارهزار و ۷۰۰ مترمربع به فضای کتابخانه‌ای کشور اضافه می‌شود.

محمدرضا هراتی از اجرای طرح «کتابخانه شهر» با همکاری شهرداری تهران در ایام هفته کتاب خبر داد و گفت: برای اجرای این طرح تعداد قابل توجهی کتاب انتخاب شده که معرفی مختصر آنها به همراه طرح جلد در سطح شهر به نمایش گذاشته می‌شود. در فرایند انتخاب کتاب، وجود کتاب در کتابخانه‌های عمومی و وجود نسخه الکترونیک یا صوتی کتاب، از معیارهای ما بوده است. شهروندان تهرانی می‌توانند از طریق سامانه الکترونیک اطلاعات کامل و خلاصه‌ای از محتوای کتاب را مطالعه و آن را با همکاری ناشران تهیه کنند.

در پایان این نشست پوستر هفته کتاب سال ۱۴۰۲ نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور رونمایی شد.

 

درباره‌ی خانه کتاب کُردی

همچنین ببینید

ڕاپۆرتی ئێوارە کۆڕەکەی کومیتەی ئەدەبی “ڕۆژەڤ”

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *